t Boshuisje Winterswijk: logo

Introductie

't Boshuisje

foto's en geluiden

films

gastenboek

prijzen 2019

voorwaarden

privacyverklaring

Natuurfotografie

vogels

Tips

Omgeving

wandelen

fietsen

Contact

Social media

Links

Kraanvogels in het Korenburgerveen

Natuurhuisje 't Boshuisje, natuurfilm, natuurfotografie en vogelkijkhut Winterswijk

appelvink bij natuurhuisjeZowel het terrein van 't Boshuisje als de omgeving van Winterswijk lenen zich uitstekend om allerlei bijzonders in de natuur te fotograferen en filmen. Door de grote raampartijen is de woning zelf al een vogelkijkhut.
Vanaf het zonneterras van 't Boshuisje kunt u de hele dag vogels van allerlei snit waarnemen, terwijl aan de achterkant een vijver/badplaats voor vogels is aangelegd, wat fotogenieke plaatjes kan opleveren. Naast het schuurtje is een vogelkijkhut gemaakt: u kunt van daaruit badende en drinkende vogels onbespied fotograferen of filmen. Ook libelles, kikkers en salamanders hebben hun weg naar de vijver gevonden. In de zomer komen er tientallen vlinders voor, zowel aan de voorkant als in de vlindertuin aan de achterkant van dit natuurhuisje. Zowel de koninginnepage als de zeldzame keizersmantel hebben een bezoek gebracht. Ook libellen, ook minder veel voorkomende, laten zich regelmatig zien.
Daarnaast hebt u kans om een steenmarter of een boommarter te zien, een haas of een ree, maar altijd eekhoorntjes en, buiten de winterslaap, egels.

Trekt u er graag op uit? Dan zijn er naast de van oudsher agrarische coulissen en essen, vele kleine en grote natuurgebieden - bossen en venen - rond Winterswijk te vinden. De meeste daarvan zijn in handen van Natuurmonumenten en het Gelders Landschap. Op een paar honderd meter van 't Boshuisje ligt het uitgestrekte Korenburgerveen, dat feitelijk uit 4 verschillende veengebieden bestaat. Vrijwel om de hoek kunt u genieten van de meest schitterende zonsondergangen, al dan niet met kraanvogelpaartjes. Rond de voorjaars- en herfstvakantie is er grote kans dat u groepen kraanvogels ziet overvliegen, soms tientallen, vaak honderdtallen, en soms duizenden.
Daarnaast kunt u terecht in gebieden als Bekendelle, Dottinkrade, Buskersbos, Aaltense Goor, de Leemputten, het Zwillbrock, 't Woold, de Wooldse venen, etc. ... eigenlijk hoeft u niet op zoek aangezien het hele gebied rond Winterswijk niet voor niets tot Nationaal Landschap is benoemd. Voor landschapsfotografen is het hele gebied geschikt voor het fotograferen van schitterende doorkijkjes, prachtige veengebieden en zeer mooie beekjes en beekbossen.

kraanvogels bij natuurhuisjeNaast de diverse natuurgebieden, staat de omgeving van Winterswijk ook bekend vanwege de tientallen beken en beekjes. Het beroemdst is de Bovenslinge, maar er zijn ook de Ratumsebeek, de Willinkbeek, de Groenlosche Slinge, de Stortelersbeek, Bemersbeek, Schaarsbeek, Beurzerbeek, Klumpersgoot, Wissinkbeek... en zo talloze beken meer; zelfs een Crisisbeek ontbreekt niet.

Dit deel van de Achterhoek staat bekend om de vele vogelsoorten die er voorkomen. Alleen al op het terrein van 't Boshuisje zijn in de loop der jaren plm. 70 verschillende soorten vogels gespot, inclusief verschillende roofvogels. Door de vele schone beken rond Winterswijk komt ook de ijsvogel in groten getale voor. Met name de Bovenslinge, die o.a. door de beekbossen Bekendelle en Buskersbos meandert, voorziet verschillende ijsvogelpaartjes van grote en kleine visjes.
Verder zijn rond Winterswijk het afgelopen jaar o.a. gesignaleerd draaihals, oehoe, grote gele kwikstaart, kortsnavel- en taigaboomkruiper, vele malen de middelste bonte specht, noordse nachtegaal en kraanvogels.

keizersmantel bij natuurhuisjeVoor liefhebbers van vlinders en libellen is, door het gevarieerde landschap, ook veel te ontdekken. Op het terrein van natuurhuisje 't Boshuisje hebben koninginnepage en keizersmantel zich laten zien. Rond Winterswijk zijn verder o.a. gezien het bont dikkopje, kleine ijsvogelvlinder, keizersmantel, grote vos, geelsprietdikkopje en de grote weerschijnvlinder, en van de nachtvlinders het lindeherculesje, groenige orvlinder, gemarmerde oogspanner, hulstblad, moerasmicro-uil, en nog vele andere.

bandheidelibelDe Bovenslinge is het terrein van de zeldzame, en zeldzaam mooie, bosbeekjuffers. Verder zijn in de omgeving o.a. waargenomen de geelvlekheidelibel, gevlekte witsnuitlibel, beekoeverlibel, vuurlibel, zuidelijke oeverlibel, kanaaljuffer en de plasrombout. De bandheidelibel wordt de laatste jaren gezien op het terrein van het Lindenarboretum.

Voor flora-liefhebbers is er eveneens genoeg te beleven. Gezien zijn o.a. rijsbes, wollegras, schaafstro, mispel, franjekelk, bosereprijs, slanke sleutelbloem, moerashertshooi, klein heksenkruid, zonnedauw, klokjesgentiaan en nog veel meer. Deze bijzondere planten zijn geschikt voor b.v. macro-fotografie.

Wij bevelen van harte aan om het Twitter-account van Natuurfotografie Winterswijk te volgen, evenals dat van onszelf.

zonnedauwMeer weten? kijk dan verder bij één van de volgende bronnen:

Natuurfotografie Winterswijk
Natuurkalender: wat vliegt wanneer?
Waarneming.nl
Natuurmonumenten omgeving Winterswijk
Geldersch Landschap
Stichting Marke Vragenderveen
boek 'Beleef de natuur in Winterswijk', aanwezig in 't Boshuisje
boek Op zoek naar natuur en erfgoed rond Winterswijk, kinderboek

Erg humoristisch is het Klokhuis-filmpje over natuurfotograferen, klik hier.
In dezelfde onnavolgbare stijl geeft het Klokhuis tips voor natuurfilmen. Ook ZAPP geeft humoristische tips.

(c) 2018 't Boshuisje Winterswijk. Niets van deze website of aanverwante digitale publikaties zoals Twitter, Facebook, Youtube mag worden openbaar gemaakt, gekopieerd en/of verveelvuldigd op welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de eigenaren.